Mel kikar in och önskar en god jul 2012...

Kikar snabbt in här på bloggen.
 
Nu är julstassen på, ljusen tända och maten färdig i kylen. Julafton 2012 är här.
Alldeles snart ska vi ta och packa ihop oss och åka bussen mot Stockholms centrum där vi kommer att möta upp min mamma med särbo för att sedan ta oss hem till lillebror.
 
Vill önska er alla som tittar in här, en riktigt härlig och mysig julafton. Ta hand om er och njut av umgänge och samvaro med dem ni älskar mest, för det är det julafton handlar om :)
 
Julkramar,
/Mel
 
Julaftonsmorgon hemma hos oss
 
Julens maffigaste bukett
 
 

Dan före dopparedan..

Snart är den här igen.. Julaftonsmorgon 2012.
 
Såhär dagen innan har vi haft fullt upp med sista minuten julpiffning och bestyr.
Jag har varit on inhandlat sista julklapparna, slagit in dem, vi har städat och röjt hemma, maken lagat finsk kålrotslåda, jag gjort i ordning två olika sallader etc etc.
Planeringen kanske hade kunnat vara lite bättre men jag har inte alls känt någon stress eller hets. Det enda jag inte hunnit göra som jag hade tänkt, det är att lacka naglarna julig röda men förhoppningsvis hinner jag det imorgon på morgonen, hinner jag inte så är det knappast någon världskatastrof.
 
I år kommer vi att fira hos min lillebror och hans sambo. På plats kommer också att vara min mamma och hennes särbo och så jag och maken såklart. Vi kommer att ha knytis och har delat upp olika maträtter mellan oss.
Vi står för en ganska "grön" julmat och kommer att bidra med kålrotslåda (finsk julrätt), grönkålspaj med valnötter och två olika sallader. 
Hoppas på att allt smakar gott, första gången vi lagar julmat tro det eller ej! Har i flera år firat jul hos svärföräldrarna och faktiskt bara satt oss vid dukat bord, så på det sättet har vi lyckats undvika julmatslagande trots vuxen ålder.
 
Förutom julklappar handlade jag också vita snittamaryllis, de ser riktigt maffiga och fina ut här i vardagsrummet. Just vita amaryllis är himla vackra enligt mig.
 
 
Tog en fika som slutade med att vi ätit upp alla praliner som jag fick i julklapp på jobbet..
 
 
Snart slår amaryllisen ut lagom till julafton
 
Våra salladsbidrag till julbordet i år. Ruccolasallad med valnötter och äpplen med senapsdressing och
sallad med gulbeta/morot/rödbeta samt fänkål och granatäppelkärnor. Färggrant eller hur?!
 
Julklappar inslagna!
 
Vintervitt jullandskap utaför vårt köksfönster..
 

Nu ska Mel gå och sova innan det är dags att ta tag i julaftonsmorgon!
 
/Mel

Mel julstökar inför julafton -12

Hej!
 
Veckan som varit har bjudit på avslut för oss.
En lång och stundtals mycket påfrestande och sorglig byråkratisk process är nu helt över för oss. Det känns som en lättnad. Konstigt att det som från början kändes som en sorg nu kan kännas som en lättnad att få avklarad.
Jag pratar (skriver!) om körkortet. Min makes körkort som nu äntligen efter en lång process blivit indraget av transportstyrelsen. Anledningen är kraftigt synbortfall efter en allvarlig olycka i september -11, som jag skrivit om mycket här i min blogg. Anledningen till att jag startade bloggen från början. För att jag behövde skriva av mig i min förvirring, livskaos och sorg.
När man tänker efter känns det helt fantastiskt och underligt att vi kommit såhär långt, till julen -12 sedan september för över ett år sedan. Det känns så skönt! 
Hursomhelst så är körkortet nu inskickat och det kändes tråkigt men nu kan vi äntligen sluta undra och prata om detta. Nu är det som det är och vi gör det bästa av det.
 
Idag har det varit en riktig julstökardag! Tyvärr var vi lite trögstartade imorse och låg och drog oss länge i sängen. Planen var att komma iväg till Ica stormarknad tidigt vid öppningsdags men det var bara att glömma. Istället blev det en liten shoppingtur när det var fullpackat med andra julstökers. Har väldigt svårt för stress och hets men det gick bra och vi fick våra matvaror handlade. Sedan har vi fortsatt kvällen med tvättstugetid, matlagning och matlagning.. Dessvärre är inte all julmat tillagad och klar än men det får bli ett fortsatt projekt imorgon.
 
Vackert ute!
 
Tillagning av grönkålspaj. Inte så vackert kanske men jag
har stora förhoppningar på den..
 
Denna fyndade jag i matbutiken idag! Granatäppels-
balsamico. Känns som att det kan vara en hit.
 

Hur ligger ni till i julstöket läsare?
 
/ Mel

Glimtar från julhemmet 2012

 
I år har vi inte så mycket julpryttlar framme. Även om jag är en riktig blomnörd har jag hittills lyckats hålla mig till en amaryllis på kruka och två hyacinter. Det är ganska bra jobbat måste jag säga!
Amaryllisen har dessutom hållt sig från att blomma, mycket på grund av att jag faktiskt lyssnade på expediten i blomsteraffären som informerade om att man absolut inte ska vattna amaryllis om man vill att knopparna inte ska slå ut fort. Jag har inte vattnat den alls och den ser fortfarande ut som ovan, nu hoppas jag att den blommar lagom till julafton.
 
Årets nyhet i julpyntsväg är märket House doctors fina rådjur i porslin. 
Har sett dem i ett flertal bloggar och tyckte att de var så fina så jag blev inspirerad till att klicka hem egna från nätbutiken millamix
 
Eget "arrangemang" av mossa i en rund skål som vi hade som bordsdekoration på vårt bröllop 2010.
 
Årets adventsljusstake. Siffrorna i zink handlade jag på nätet för ett par år sedan.
 
 
/Mel
 

Snöig lördag

Bara en vecka kvar tills fjärde advent! I fredags var jag på jullunch med jobbet och det kändes lustigt att det redan gått ett helt år sedan förra årets jullunch.
 
Idag har det varit grått och snöigt ute. Solen har inte synts till en endaste gång och själv har jag varit och köpt en julklapp som jag ska ha med mig till jobbets julklappsutbyte nästa vecka. Svårt att veta vad man ska köpa då det är utlottning av allas julklappar och det är vemsomhelst av kollegorna som kan råka ut för att få just min julklapp. Det blev en apelsin- och saffransvinäger i fin glasflaska och kryddburk med kryddblandning till fiskrätter. Bägge produkter var ekologiska och tillverkade av råvaror i butiksägarinnans trädgård! Det fick tummen upp av mig och blev faktiskt lite nyfiken på vinägern som tydligen var en hit tillsammans med rårivna morätter eller fänkål.
 
Hämtade också ut ett paket på posten. Ätit årets första och troligtvis (?) sista lussekatter.
Med andra ord en ganska omärkvärdig lördag såhär veckan innan julafton.
 
Ha en fin lördagskväll!
 
 /Mel
 
Gissa vad som fanns i paketet? 

Gråta med ett leende

eller snarare med en grimas.
Ibland är det en sådan kväll.
Efter många, många dagar då man åkt till jobbet och varit vanlig, inte pratat eller visat det som finns innerst inne och gnager. För att man helst vill glömma att det existerar i ens liv, för att man vill vara som alla andra. Inte vara en "stackare".

Ibland blir det bara för mycket för mig. Oron i maggropen tar över och jag blir ledsen för att jag inte vill acceptera vissa saker i mitt liv. Det gör så ont när det blir så långt ifrån hur man tänkt sig.

Ibland förstår jag inte ens själv hur mycket jag tagit mig igenom det senaste 1 1/2 året. Det känns helt otroligt att jag är samma människa som satt på sjukhuset, svagare än någonsin. Hur kan jag ha orkat så många faser och utmaningar efter det?
Ingen vet.

/Ledsen Mel
Hoppas på att min sol lyser bakom molnen..

Glädjeämnen i vardagen

Jag kan bli så glad när jag upptäcker saker som kan förgylla min vardag lite extra.
I helgen gjorde jag följande upptäckt när vi var och veckohandlade mat.
 
 
Det är granatäppelkärnor och edamebönor från butikens frysdisk. Vi köper grönsaker både som färska och i fryspack - jag kan tycka att det är smidigt med fryspack och jag tror att det är nyttigt ändå även om det inte är helt färskt. Just granatäpple är ganska bökigt att skala och dessutom kan det vara ganska dyrt när det inte är i säsong. Då är den frysta varianten ett bra alternativ. Hursomhelt för att komma till min poäng så är det första gången jag hittar dessa små godsaker i frysdisken, blev så glad att jag blev tvungen att köpa hem dem för att lägga i vår frys.
Även om granatäpplen just nu är i säsong, och är mycket billigare att köpa färska på grönsaksavdelningen..
 
/Mel

Ingen vanlig dag - maken och 29

I lördags fyllde min kära make hela 29 år. Känns konstigt när jag tänker på att han bara var 20 år ung när vi träffades(!)
Det har hänt mycket under 9 år och som tur är har han utvecklats till att bli en människa jag älskar mer och mer för varje år. Han överraskar mig fortfarande med nya, fina egenskaper!
 
Det var ett lugnt firande i enlighet med makens önskemål och vi gick ut och åt på tu man hand.
I födelsedagspresent köpte jag ett par nya vinterskor till honom, som vi faktiskt gick och köpte tillsammans. Ingen paketöppning alltså och kanske inte så romantiskt men han blev glad ändå då vinterskor kommer väl till användning i dessa vintriga och snöiga dagar.
 
Lite överraskningsmoment fick jag till - födelsedagsfrulle uppdukad för maken. 
Tyckte att jag var ganska pysslig när kom på att jag av presentpapper kunde klippa
ut siffror för en piffig dekoration. Enkelt och fiffigt!
 
Vi fick med oss två tårtbitar hem från ett av våra favoritfik. Det var nästan 
lite väl mycket choklad, jag orkade faktiskt inte äta upp hela min bit.. 
Sockerchock - ja!
 
 

Vips så är helgen slut, tycker alltid att helgerna bara susar förbi. Måndag morgon och en ny jobbvecka väntar.
Veckan kommer bland annat att bjuda på jullunch på jobbet. Inte så långt kvar till julafton nu!
 
Ha en fin måndag!
 
/Mel

Att följa årstiderna...

Trots senaste dagarnas snökaos tycker jag att det är charmigt att bo i ett land där man så tydligt kan följa årstidernas växling i naturen.
Tydligast blir det när man månad efter månad går samma promenadrutt och ser förändringarna som sker runtomkring en. Då får man en känsla av hur snabbt tiden faktiskt går. En sysselsättning vi ägnat mycket tid till det senaste året är promenader. En promenad är nästan som ett anti-depppiller utan biverkningar. Om man bortser från eventuell träningsverk och rosiga kinder...

/Mel

En vinterhälsning...

från mig. Dagarna rullar på, känns tokigt att det redan är december månad. Julen närmar sig och nu i helgen är det dags för andra advent.
Denna vecka har bjudit på snökaos i Stockholms trakten. Själv har jag också varit drabbad, i onsdags tog det mig hela fem (!) timmar att ta mig hem från jobbet. Det är inte lätt när kommunaltrafiken helt ställs in. Idag blev jag tvungen att stanna hemma på grund av att inga bussar gick och jag har en lång resa för att ta mig till mitt jobb, pendlar över länsgränsen. Det var bara att vända hemåt och det kändes lite konstigt att promenera hem i mörkret klockan halv sju på morgonen. Som tur är fick jag jobba hemifrån. Förutom hemmaarbete har jag via telefonkonferans deltagit vid muntlig examination. Det var inte jag som skulle examineras, utan "min" kandidat från universitetet som i fem veckor följt mig på min arbetsplats. Det har varit jätteroligt att agera praktikhandledare åt en student och det kommer att kännas lite ensamt på jobbet på måndag då jag kommer att sitta ensam på kontoret. Det är också fascinerande hur mycket jag har utvecklats på dessa 2,5 år sedan jag tog examen. Känner igen nervositeten och osäkerheten som min kandidat emellanåt känt och det mest fantastiska är att jag kan se att det var jag för ett par år sedan men att jag idag är trygg och säker i min yrkesroll.

Nu ska jag fortsätta mysa med maken!

Ha en fin fredagskväll,

/Mel

Mels blogg

Bloggar om mina mammadagar & små och stora tankar !

RSS 2.0