Han är här nu - vår älskade Krabat!

Idag är det den 29 augusti, BF-dagen och vi hade ett sista barnmorskebesök inbokat.
Men så blev det inte - måndagen 26 augusti kom vår Krabat till världen på Danderyds förlossning. Krabat visade sig vara en liten pojke och är helt underbar!
Vi kom hem igår från BB-hotellet och tiden bara rinner iväg.. Idag har vi haft massor med bebisgos, amning, blöjbyten, amning igen.. börjar landa efter alla intensiva dygn på sjukhuset och känslan när jag ammat i sängen idag och bara beundrat vårt lilla underverk är magisk.. Vi går runt och säger saker som "vad underbar han är" och pussar och gullar:) Maken är helt underbar med Krabat och sköter markservicen här hemma så att jag kan ta det lugnt och återhämta mig.

Förlossningsberättelse kommer!

40 veckor

 

Några babygrejer till..

Vagnen med svängbara hjul och tillhörande mugghållare såklart!
 
Stokkes Tripp trapp stol med babysitter
 
Stokkes smarta och smidiga badkar med stöd för den nyfödde. Ett vikbart badkar! För bästa förvaring. Smart thinking!
 
/Mel
 

Välkommen vecka 40 och besök på sjukhuset

Idag går vi in i det som är sista graviditetsveckan, vecka 40 rättare sagt (39+0). Om denna graviditet inte bjuder på att jag går över tiden vill säga.
 
Dagen började lite dramatiskt kan man säga med att maken fick strunta att åka till jobbet och istället blev det ett besök på sjukhusets öppenvårdsmottagning för obstetrik. Efter kontakt med förlossningen fick vi en remiss dit.
Anledningen var en blödning som fick oss oroade över att moderkakan lossnat eller att något var fel.
Vi blev proffsigt och bra bemötta och som tur var är allt i sin ordnings med vår lilla Krabat och inget var fel. Det var helt ofarligt och det visade sig att livmodertappen är helt utplånad samt att livmodermunnen är 1-2 cm öppen.
Det kan betyda att förlossningens aktiva del snart sätter igång men det kan också dröja.
 
Efter dagen så är vi ganska laddade för att det gärna får sätta igång nu i helgen! Även om vi fortfarande inte passerat BF. Nu vet vi iallafall exakt vilken ingång som gäller för förlossningen och allt känns mera "nära".
 
De senaste dagarna har jag städat och gjort det fint här hemma, slutfört alla mina små projekt. Igår var vi och storhandlade och köpte lite snacks att ha med till BB, så allt är packat och klart.
Vi tog med oss BB-väskan idag utifall att det hela skulle sätta igång under vårt besök där men icke, väskan fick åka med hem igen.
 
Vecka 40 (39+0)
 
 BB-snacks redo
 
 Flicka eller pojke? Börjar bli väldigt nyfiken på vem det är därinne i magen..Skyltarna har hittills legat i presentförpackning i tre år, vi fick dem av min mamma under hennes bröllopstal till oss i juli 2010. Tror att någon av dem blir fin i babyrummet!
 
/Mel

Underbara Maileg

Vår Krabat har blivit bortskämd av sin mamma igen..
Dock är det nu sista grejen jag köper innan Krabat faktiskt är här på riktigt.
Det var några dagar sedan jag slog till och handlade dessa två söta kaniner från leksaksmärket Maileg. Maileg är ett danskt märke och de har superfina leksaker, deras "grej" är mest kaniner i olika storlekar men de gör även skallror etc.
Vi har en inredningsaffär här i stan som har ett litet sortiment av Maileg och varje gång jag varit inne i affären har jag klämt och känt på de fina kaninerna.
Så för några dagar sedan tog jag mig till affären, höggravid och kaninsugen och handlade dessa två vänner till Krabat.

Dom är superfina och pryder nu babyrummet.
På tal om babyrummet, börjar det nu se klart ut därinne. Har pysslat i ordning det jag ville ha klart innan och bilderna från vår gravidfotografering hann bli framkallade och pryder nu en ram som står på fönsterbrädan..

Ikväll när vi gick en kort promenad fick jag lite konstiga känningar, en molande typ av värk - lite mensvärk i nedre delen av magen och det har jag ju läst kan vara början på förlossningen!
Nu verkar det dock ha avtagit men såklart att jag blev på helspänn! Tänk om det är början på värkarna..
Det är bara att vänta och se..

/Mel

Tankar inför förlossningen

Snart är det dags för förlossning. Det känns nervöst, läskigt, förväntansfullt och spännande. Det är något som jag i stort sett hela livet trott att jag kommer att gå igenom och det har länge varit något jag tänkt på med skräckblandad förtjusning. Då har det känts så långt borta från min egen verklighet men de senaste månaderna har det såklart blivit en verklighet för mig att det kommer att ske. Jag tror att det är en av de mest häftiga och jobbiga upplevelserna i livet som en kvinna kan gå igenom. Det som känns nervöst är den fysiska smärtan som man inte kan föreställa sig innan och funderingarna över hur man själv kommer att hantera situationen. De senaste dagarna har jag i stort sett enbart haft förlossning i tankarna och förbereder mig mentalt så gott det går. Har lånat en del förlossningsböcker på biblioteket och läst om både profylax, avslappning och dykmetoden etc. Lätt att nästan bli stressad inför alla "metoder". Jag går trots allt in med ett öppet sinne och har inga åsikter eller värderingar gällande smärtlindring före jag är där. Helst vill jag använda lustgas i första hand och epidural i sista hand. Akupunktur och bad testar jag gärna. Har diskuterat en hel del med maken om förlossningen och vilken typ av stöd jag önskar av honom och hur han tänker. Det känns som att vi är samspelta och tänker likadant. Nu inväntar vi bara när det är dags att åka till BB..
 
Lite av tidsfördrivet här hemma i dessa tider

Plötsligt händer det..

Gånger 2!
 
Affischen som köptes på Nationalmuseum för två år sedan - först nu har den kommit upp i en ram i sovrummet. Motivet är Tobias Sergels "Hetsigt kärlekspar". 
 
 
Receptboken som jag tänkt göra läänge. Äntligen klar! Klippt och klistrat, betat av den enorma högen med gamla tidningsurklipp på diverse recept som länge legat i en kökslåda. Allt samlat i en enda bok och högen borta. 
 
Lite gravidpyssel, kanske klassas som "boande"?
 
/Mel
 

Förberedelser inför Krabats ankomst

Basgarderob till vår Krabat
 
Att vänta sitt första barn innebär en hel del inköp. Hur mycket och vad man inhandlar samt om det är nytt eller begagnat är helt upp till var och en att avgöra. 
Det är svårt som förstagångsförälder att veta vad som verkligen är nödvändigt och vad som inte är det. Det finns ju miljarders olika grejer ute på marknaden och en osäker förälder är ett lätt byte, klart att man vill ge sitt barn det allra bästa och finaste.
 
Vi har köpt i stort sett allt nytt. 
Mycket för att det för oss i slutändan blev enklare att handla allt i butiker än att lägga ner tid och energi på att fynda saker på Blocket och dessutom hämta upp sakerna. Inte helt lätt för oss som lever utan bil och är hänvisade till den kommunala trafiken eller hjälpsamma familjemedlemmar. Vi tänker också som så att vi kommer att ha användning av alla saker till nästa barn, dvs. om vi är lyckligt lottade och lyckas bli gravida igen lite senare.
Det vi inhandlat begagnat är babyskydd, som min mamma fyndat av en kollega. Det kommer vi att använda oss av när vi åker hem från BB och när vi åker i någon annans bil. Kan vara bra att ha fast vi inte har en egen bil. Jag har även fått en hel del babykläder,mammakläder och ett gäng pekböcker av snälla kollegor vilket jag och vi är jätteglada för.
 
De stora sakerna vi handlat är barnvagn, spjälsäng, babynest, bärselé, tripp trapp stol med tillhörande new born set dvs. en babysitter som går att ha på golvet också. Sedan har vi köpt kläder, filtar, ett smidigt vikbart badkar, lite grejer i form av babyolja, våtservetter, blöjor och så även en hel del totalt onödigt i form av skallror, pekböcker och småsaker till barnrummet. Jag har säkert glömt nämna en hel del små pryttlar som vi handlat men allt som allt är det en hel del. Ska bli intressant att se vad som faktiskt blir användbart och vad som inte är det. 
 
Till nästa gång är vi isåfall lite klokare:)
 
 
Babynest som vi tänkte ha mellan oss i sängen
 
Bärsele som kan vara smidig att ha
 
Stokke Newborn set till den klassiska Tripp trapp stolen

Välkommen vecka 39

Igår var det dags att åter igen välkomna en ny graviditetsvecka.
I skrivande stund är jag i vecka 39 (38+1) och därmed väldigt höggravid. 
Nu kan bebisen komma när som helst men det kan också dröja i hela fyra veckor om jag går över tiden.
 
Veckan som varit har det sjunkit in mer och mer att jag faktiskt kommer att föda snart och det är blandade känslor och tankar inför förlossningen.
Har börjat trappa ner med dagsaktiviteter och håller mig mest hemmavid. Mitt fokus är allt mer på den kommande förlossningen.
Har lånat ett par förlossningsböcker på biblioteket som jag i stort sett snabbläst. Känner att jag inte riktigt är "förberedd" än inför förlossningen, även om jag intellektuellt inser att det kan bli inatt bara sådär. Det känns väldigt nervöst och konstigt att förstå.
 
Känns märkligt då jag vet att jag har mitt livs utmaning framför mig men jag vet inte NÄR det är dags - det kan vara allt ifrån idag till om fyra veckor.
 
Det har gjort att jag haft svårt att sova men som tur är har jag de senaste tre nätterna fått ordentligt med sömn vilket kan vara bra om det det skulle sätta igång nu..
 
Så just nu är det ganska speciell stämning här hemma. Känns som att det mesta kretsar kring den kommande förlossningen, både tankar och diskussioner. Vi tar det väldigt lugnt just nu och fokuserar mest på att vara hemma och inte fara runt så mycket.
 
Snaart är det dags! 

Molnigt värre i babyrummet

Som jag tidigare skrivit har jag fått dille på moln.
Som motiv i barnkammaren/babyrummet.
 
Gillar verkligen Gunilla Axéns klassiska moln mönster och har inspirerats av det när vi inrett i babyrummet.
Jag har pysslat en hel del och en hel del i molntemat.
 
Idag har jag sytt små kuddar i molnform och gjort små pappersfigurer som jag satt upp på ena garderobsväggen ovanför en boklist. Känns roligt när man kan förverkliga en egen kreativ idé, även om det inte blir helt 100% perfekt eller felfritt.
 
Här kommer en titt på molndetaljer i Krabats rum..
 
 
 
/Mel

Våra soffbord!

Tänkte visa ett av våra projekt denna sommar, som jag skrivit om tidigare dock utan att ha visat bilder på resultatet.

För några veckor sedan betsade vi våra gamla soffbord i en mörkare färg, bättre lämpad till vårt nuvarande vardagsrum med mörka golv.
Soffborden har länge varit slitna och jag har varit rejält sugen på att hiva ut dem men eftersom de ändå är i massiv ek gjorde vi ett litet experiment med dem istället.

Det blev riktigt bra! Som nya och passar mycket bättre in i vardagsrummet. Det som behövs är sandpapper, betsolja och lite tålamod.
/Mel

Pyssla till bebis

Tänkte visa ett av mina eller rättare sagt våra pyssel till Krabat. 
 
Eftersom jag fått dille på moln var jag väldigt sugen på att tillverka ett eget moln för bebis att titta på.
På etsy.com hittade jag hundratals fina babymobiler och jag fastnade speciellt för de med molnmotiv.
 
Bild: etsy.com Shop: The Butter flying
 
Såhär blev resultatet:
 
Skötbädd Färg&form
 
 
Tycker att resultatet blev ganska bra för att vara tillverkad av två syamatörer!
Passar ihop med vår skötbädd vi inhandlat, i tyget Moln av Gunilla Axén.
 
Material till molnet: ett gammalt lakan, filttyg i svart,vitt och grått, vit sytråd, pärlor och fyllnadsvadd. Sydd med maskin men det går säkert bra för hand också. Hade allt annat hemma förutom filttyget och fyllnadsvadden. Materialkostnaden landar någonstans runt 150 kronor. Det är en stor påse med vadd som räcker till många flera projekt.
 
Tips till er andra pysselsugna mammor!
 
/Mel

The Bag - BBväskan

är packad och klar! Det som saknas är något ätbart i form av snacks, kanske lite frukt eller godis.
 
Det vi packat ner är följande:
Journal MVC
Legitimation
Förlossningsbrev
Hygienartiklar, parfymfria: shampoo,balsam,duschgel, tandkräm,våtservetter,läppcerat, tandborste,hårborste,hårsnoddar
Tofflor till mig
Mjukiskläder till mig
Ombyte till oss båda
Kläder och mössa till bebis
Bebisfilt
Amningslinne 2 st.
Bh-topp från apoteket (egentligen avsedd för bröst efter bröstoperation men har läst tips på nätet att funkar bra de första dagarna då mjölken rinner till, avvaktar med att handla amningsbh)
Vattenflaska
Laddare till mobil och kamera
Kamera
Vetevärmare - bälte
Övningshäfte från profylaxkursen
Några tiokronors slantar för fika-automat på BB
Cd-skivor jag hittade hemma med typ avslappningsmusik
 
 
Kändes som ett helt projekt att få till väskan! Men nu är den packad och klar, står inne i Krabats rum och väntar på rätt tillfälle.
 
 
Kanske överdrivet men har till och med inhandlat hygienprodukter i miniformat, parfymfria. Läste på nätet att bebisen kan vara känslig mot starka dofter.
 
/Mel

Två veckor till BF

Idag är det exakt två veckor kvar till vårt BF-datum. 
Det är lätt att stirra sig blind på själva datumet, men sanningen är den att bebisen kan välja att komma nu eller också kan det dröja hela fyra veckor tills vi får möta vårt barn. 
Här i Stockholms läns landsting är det två veckor man avvaktar tills igångsättning. Min barnmorska berättade att det på andra håll i landet är hela tre veckor som längst. Är glad att det inte blir så lång tid om det skulle dröja.
 
I en en av mina gravidappar står det som tips att det kan vara bra att passa på och fixa saker i hemmet, gå igenom lådor och skåp och dylikt.
Och om jag gjort detta! Den senaste 1 1/2 veckan har jag varit extremt effektiv, på gränsen till manisk och fixat med diverse projekt. Gått igenom i stort varenda låda och skåp i hela lägenheten. 
Äntligen, äntligen tagit tag i surdegen med garderoben. En hel dag tog det. Må det dröja en evighet tills det blir sådan oordningen igen:)
 
Har även hållt på med diverse pysselprojekt som lagt in papper i byråer, gjort egna babymobiler och barnvagnshänge, receptbok, egna pom poms etc. Även handlat ungefär en miljard grejer - allt som jag möjligtvis kan tänka mig behöva i form av amningslinnen till toalettgrejer. Lagat en hel del mat och fryst in en del för att göra  vår hemkomst från BB så smidig som möjligt. Gjort fint i Krabats rum, lämnat in fotografens gravidfoton på framkallning. Handlat en babynest och bärsele.
Ja en hel del alltså har jag pysslat med!
 
Det jag känner nu är att jag vill ta det lugnt (om det inte blir dags inatt då!). Bara landa i att jag/vi snart kommer att träffa vårt barn.
 
Jag har haft en underbar graviditet, varit pigg och framförallt lycklig. Tränat på Friskis och svettis fram till åttonde månaden. Pendlat till jobbet. 
 
Läst gravidböcker och tidningar, varit till fotografen och förevigat magen, gottat mig i barnrum och leksaker - gjort det mesta av denna fina tid helt enkelt.
 
Nu är det spännande att se när det blir dags!
 
 

Sista barnmorskebesöket??

Idag var det dags för det som faktiskt kan vara sista besöket på mödravårdscentralen under denna graviditet. Nästa besökstid är inbokad på självaste BF-dagen och om vi varit på BB innan det eller inte är det ingen som vet..
Skulle vi inte dyka upp nästa gång sa barnmorskan att hon förstår att vi har annat, roligare att pyssla med:)
 
De senaste dagarna har det verkligen sjunkit in hos mig att vår Krabat kan komma när som helst nu!
Jag känner däremot inte det som många höggravida kvinnor känner - att de är uttråkade och bara längtar till att bebisen kommer.
Självklart längtar jag till att vår lilla kommer men jag känner mig fortfarande energisk och har satt igång massor med små projekt som jag så gärna vill hinna göra klart:) Vore skönt att komma till det där uttråkade stadiet då man bara läängtar till att bebis vill komma till världen.
 
Som det är nu är jag verkligen inte sysslolös! Har svårt för att bara ta det lugnt och slappna av. Denna ovisshet över när förlossningen sker gör mig nervös och jag går runt på helspänn och känner efter minsta tecken i kroppen.. Barnmorskan försäkrade mig om att jag kommer att VETA när det är dags och att det bara är att lita på kroppen men det är svårt att stänga av knoppen..
 
Hursomhelst såg att jättefint ut och vi skrev en liten sammanfattning på min graviditet. Jag hade bara positivt att säga då jag haft en väldigt fin och härlig graviditet. 
Bebisen ligger med huvudet neråt, dock lite ruckbart så ej fixerad. Hoppas hoppas att Krabat inte hittar på tok och vänder sig!
 
Alla värden såg fina ut och vikten har hittills landat på plus åtta kilo sedan inskrivningen och det är jag mycket, mycket nöjd med. Trodde att jag skulle landa på minst 20 kilo plus.
 
Så nu lever vi i spännande tider och tar en dag, eller timme i taget!
 
BB-väskan packad!
 
 Kvällens pyssel - egna pom poms gjorda av överblivet silkespapper som jag fått "på köpet" då jag handlat något som varit inlindat i pappret. Man taget vad man haver! Blev helt okej men svårt att få dem helt runda i formen.
 
/Mel

Välkommen vecka 38!

Ännu en hel vecka har gått och idag går jag/vi verkligen in på slutspurten och välkomnar graviditetsvecka 38 (37+0) !
Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen, känns helt galet att det är såå nära nu! Kan knappt förstå det att vår lilla Krabat är så gott som färdigbakad därinne. 
I snart hela nio månader har det varit jag och Krabat, två hjärtan i samma kropp och snart är det dags för Krabat att lämna livmodern och komma ut till den riktiga världen.
 Bild: Vårdguiden.se
 
Vecka 38:
Barnet är ca 50 cm från topp till tå och väger ca 3,2 kilo.
Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta barn föds mellan vecka 37+0 och 41+6. Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, för andra avstannar viktuppgången på slutet. Nu kan det vara svårt att hitta passande kläder och det kan vara skönt att klä sig bekvämt. 
En del kvinnor kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter mot bäckenbottenmuskulaturen.
Den sista tiden brukar många föräldrar ägna sig åt att "boa" dvs. städa, ordna hemma genom att gå igenom lådor och garderober etc. Nu är det höd tid att packa BB-väskan och även skriva förlossningsbrev att ta med till BB.
 
Magen idag
Egna tankar:
Att Krabat är rätt så stor nu känns verkligen! Dels är magen stor som ett klot och alla rörelser känns mycket tydligt, ibland tycker jag nästan att det gör ont när en liten fot eller armbåge slår i mot väggen därinne.
Det är mycket aktivitet både på morgonen, dagen och på kvällen och rörelserna är stora och kraftiga. 
Denna vecka har jag haft en hel del sammandragningar då livmoderna övar sig inför förlossningen genom att dra ihop sig. Magen blir stenhård då men som tur är har det än så länge inte varit några onda sammandragningar.
Har också upplevt det där med att huvudet stöter mot bäckenbotten vilket känns som ett ilande tryck. Har också haft känningar som att en ilande "smärta" ner mot benet samtidigt.
Drömmer extremt livligt och konstiga drömmar! 
 
Boandet har vi hållt på med rätt så länge eftersom vi flyttat i april och det därmed blivit en hel del hemmafix i och med det. Dock har jag märkt att jag själv verkligen gått in för detta med boandet ordentligt nu i veckan.
Har påbörjat och slutfört massor av små projekt. Det värsta är bara att nya projekt tycks dyka upp hela tiden! Jag är något av en kontrollfreak (okej ganska mycket!) men nu tror jag att det är dags att inse för mig att jag inte kan kontrollera saker och ting nu och att jag INTE kommer att hinna göra ALLT innan det är dags. Jag har farit runt ganska mycket i veckan och känner att jag varit lite väl aktiv. Nu är det dags att ta det lugnt och vila.
Det märktes inte minst inatt då jag hade enormt svårt att få sömn då alla tankar bara for runt i mitt huvud. 
Projekt BB-väska har vi tagit tag i veckan, dock behöver ett par saker inhandlas innan det är helt färdig!
 
 
 

Min måndag

Åter kväll och jag har haft min första "ensamma" dag här hemma. 
Fortfarande är det min semester även om det börjar kännas som att det skulle kunna vara en helt vanlig föräldraledig dag. Bortsett från den lilla detaljen då att jag inte haft någon liten Krabat med mig, iallafall inte utanför magen.
 
Det känns lite upp och ner för mig hela tiden, ena sekunden undrar jag VAD jag ska sysselsätta mig med om det dröjer 4-6 veckor fram till bebis nedkomst för att i nästa sekund känna mig stressad över ALLT jag vill hinna med innan. Blir inte riktigt klok på mig själv, måste vara lite konstiga gravidtankar:)
 
Hursomhelst kändes det tråkigt imorse då älsklingen åkte iväg tidigt, tidigt och kvar blev jag ensam i sängen. Sedan gick dagen ändå i rasande fart och jag hade trott att jag skulle hinna med så mycket mer än vad som faktiskt blev gjort idag. 
Gick upp och åt en ganska sen frukost vid halv niotiden, sedan unnade jag mig själv en stund vid datorn. Efter påklädning tog jag mig för att fundera ut en middagsmeny för hela veckan och skriva en utförlig och noggrann handlingslista. Utrustade mig med ryggsäck och begav mig ut. En sväng in på biblioteket där jag lämnade profylaxdvd:n jag lånat tidigare. In på affären och handlade enligt min lista. 
Sedan följde det tyngsta momentet på hela dagen då jag skulle bära hem alla varor, dels på ryggen och dels i två proppfulla plastpåsar i händerna. Vi har bara en promenad på fem minuter max till matbutiken men ändå, det var väldigt jobbigt att för mig att bära hem allt. Kanske inte så konstigt då jag ändå är i nionde månaden..
 
När jag kom hem packade jag ur alla varor och kände mig helt slut, åt lunch och satte mig ner på soffan för att vila en stund och läste även i min roman. Sen var klockan redan tre (!) och jag kokade en kopp kaffe till mig själv. 
Vid klockan fyra var det dags att laga middag och vid fem kom maken hem.
 
Ikväll har vi varit en sväng till biblioteket där man kunde lämna sina gamla böcker i en skänks-hylla, blev av med en påse från förrådet - skönt!
Gick även en långpromenad på ungefär en timme. 
Och hela dagen har gått, bara sådär! Tänk att göra allt detta med en liten bebis hemma, börja förstå att de föräldralediga dagarna säkerligen kommer att flyta iväg ännu snabbare än denna dag...
 
 
Present till Krabat! Vi fick den för en vecka sedan av min mamma. Det är en superfin fyll-i-bok att dokumentera små och stora händelser, fakta i under barnets första år. Det är vackra illustrationer inuti och jag har själv en liknande bok från min första tid här på jorden och den är kär för mig och har funnits i med hela mitt liv. En fin sak att kunna ge till barnet sedan!
 
/Mel

Vår dag i Uppsala

I torsdags, på månadens första dag gjorde vi en liten utflykt till Uppsala.
Här kommer lite bilder från vår dag..
 
Uppsala är en vacker och mysig stad och det finns mycket fint att se i staden. Men eftersom vi inte ville ha en alltför avancerad och fullspäckad agenda för dagen nöjde vi oss med att strosa runt i centrum och besöka Botaniska trädgården och domkyrkan. Det var alldeles lagom långt att ta sig med min stora mage.
 
Trots att jag jobbat i tre år i Uppsala är det bara en gång innan som jag besökt Botaniska trädgården och den gången var inte en jobbdag utan en semesterdag förra året då jag åt middag med några kollegor. Den kvällen inledde vi med en fördrink i Botaniska och då tyckte jag att det var så mysigt att jag gärna ville ta med mig maken dit någon gång. 
I torsdags var det alltså dags och vi tog en fika under träden på Café Victoria. Mysigt ställe att ta en fika eller lunch på, rekommenderas!
Innan det åt vi lunch på ett av mina favoritfik i Uppsala, Kardemumma inne på Stadsbiblioteket. 
Både Café Victoria och Kardemumma ägs av samma kedja så det blev inte mycket till variation, men gott var det.
 
         
Botaniska trädgården 
 
Domkyrkan
 

Vi passade även på att besöka Domkyrkan. För mig var det andra gången jag besökte domkyrkan, en gång tidigare har jag varit inne i kyrkan - elva år sedan tillsammans med farmor&farfar samt mamma&lillebror. Det var dock långt innan jag ens visste om att jag en vacker dag skulle jobba i Uppsala och i två år ha ett arbetsrum med fönsterutsikt över Domkyrkan...
Trots det har det alltså dröjt såhär länge innan jag tagit mig in i kyrkan trots att ha haft möjligheten i hela tre år. 
De flesta Uppsalabor är nog väldigt vana med sin kyrka men för mig som bor i ett annat län kan jag inte låta bli att förundras och fascineras av kyrkan varje gång jag befinner mig i närheten. Att tänka sig att kyrkan stått på samma plats sedan 1400-talet är en helt galen tanke, svårt att förstå! Domkyrkan är med sina 118 meter i höjd den största kyrkan i Norden och som sagt väldigt imponerande.
 
Även lite shopping hann vi med. Det blev enbart saker till vår lilla Krabat och kanske inte helt nödvändiga sådana, men det är svårt att låta bli när man hittar så mycket fint!
 
En härlig barnaffär i Uppsala är Lilla Enja, ligger på Drottninggatan 5. Så fina barnsaker, skulle lätt kunna handla med mig varenda pinal.. Finns även som webbutik, tips!
 
Fina klossar från butiken Lilla enja, små "matlådor" (perfekta till egenlagad barnmat!) och så två "Krabater"=skallror till vår egen Krabat från leksaksbutiken Krabat. 
 

En mysig dag som blir ett av mina bästa minnen på denna semester!
 
/Mel

Sista semesterdagen tillsammans

Idag är det sista dagen på min och makens gemensamma semester. Ska vi vara noggranna var det egentligen redan i fredags:) Hursomhelst är det alltså imorgon dags för jobb för hans del.
I år fick vi tre veckor tillsammans, känns konstigt då det varit vår sista semester någonsin då det bara är vi två - ja till och med lite vemodigt även om jag längtar efter vår lilla Krabat jättemycket. Dessa tre veckor har susat iväg i svindlande fart och själv har jag nästan två veckor kvar av min semester som sedan övergår i föräldraledighet.
 
Idag tog vi sovmorgon till halv tio, det är verkligen inte så ofta vi sover så länge vanligtvis sover vi till klockan åtta  om vi är lediga. Vi har pysslat lite hemma och även varit ute till ett av våra smultronställen, en liten strandplätt ute på en holme här i stan. Där åt vi varsin glass och drack kaffe, läste i våra romaner och njöt av solen.
 
Magnums glass stolen kiss med smak av äppelpaj. Mycket god, tummen upp av mig!
 

På tal om solen så har det definitivt varit en varm dag idag! Värmen tog på en höggravid kvinna och när vi kom hem efter vår tur som inkluderade en ganska lång promenad var jag tvungen att lägga mig på soffan för att vila en stund. Tyckte lite synd om maken som fick fixa middag till oss på egen hand men det gick bra det med.
 
Nu ska vi njuta av det sista som återstår av vår gemensamma semester, ha en fin söndagskväll!
 
/Mel

Välkommen vecka 37!

Bild: Vårdguiden.se
 
 
Egentligen var det redan igår som vi kunde välkomna vecka 37, i skrivande stund är det 36+1 dvs. 36 fullgångna veckor och en dag.
 
Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 3 kg.
Barnet räknas nu som fullgånget och är redo för livet utanför livmodern. Bebisen är fullt utvecklad men fortsätter lägga på hullet, ungefär 15 gram per dag. Det är sannolikt att bebisen sjunker nedåt och fixeras med huvudet i bäckenet.
 
 

 Bild: Vårdguiden.se
 
Egna tankar:

Att lilla Krabat redan är så stor känns helt galet! Men jag måste erkänna att det framförallt känns att jag har minst 3 kilo centrerat på magen. Känner mig verkligen höggravid nu! Börjar också känna mig väldigt stor och vikten har rusat iväg känns det som, på två veckor har jag gått upp nästan två kilo - det känns lite oroväckande men det kan också bero på att det inte direkt existerat några spärrar gällande mat, semestertider och besök av nära&kära har inneburit massor av fikor och andra godsaker. Jag ska erkänna att mitt besök hos barnmorskan i mitten av juli också gjorde att jag kanske "släppt tyglarna" lite då hon tyckte att min viktuppgång var jättebra och poängterade flera gånger att jag skulle passa på och njuta och unna mig och inte vara så sträng gällande maten.
Vilket jag inte varit och det har som sagt resulterat i att vikten fortsatt uppåt.. Hoppas på att den fortsatta viktuppgången inte blir så stor helt enkelt.
Det som gör mig bättre till mods är att jag fått många kommentarer om att jag är ganska liten trots mitt höggravida tillstånd, både från bekanta och obekanta. Dock har det hänt två gånger att fullständiga främlingar tyckt/antytt att magen och jag är väldigt stora. Senast igår då en dam började småprata med mig på tunnelbaneperrongen då jag var på väg mot min frisör.
 
När är det dags undrade hon. Om fyra veckor är det beräknat sa jag då - jaha, såå långt kvar fortfarande?! tyckte hon då. Och så den underbara kommentaren "men, det är bara en??".
 

Det komiska är att när jag en kvart senare kommer in hos min frisör är det första hon säger raka motsatsen då hon tycker att jag är väldigt liten för att vara så höggravid. 
Så frågan är liten eller stor? Eller alldeles lagom kanske:)
 
Annars har veckan innehållit en del aktiviteter i form av besök av min pappa&fru i helgen, grillkväll hemma hos svärföräldrarna, bad& mera bad, en liten utflykt till Uppsala och frisörbesök tillsammans med mamma igår.
Tycker att jag allt som allt ändå har mycket ork kvar! Dock är jag ju tyngre nu så saker som att få på sig skorna och böja mig ner för att ta upp något jag tappar börjar bli svåra och jobbiga. Jag är ganska envis så det går men inte utan att jag blir smått irriterad och frustrerad över att vara så osmidig.
 
Slutligen, trots en helt underbar och lätt graviditet har även jag börjat känna känslan att jag nog snart är mogen att föda.. Det börjar helt enkelt kännas som att det snart, snart är dags att äntligen få träffa Krabat och se vem det är. Men inte riktigt än! Vill gärna få lite pyssel undanstökar och ladda batterierna liite till innan Krabat mer än gärna får komma...
 
/Mel
 

Augusti-vår månad är här!

1 augusti 2013 är här och det betyder att jag verkligen är höggravid, nionde månaden och att jag är beräknad att föda barn just denna månad. Känns pirrigt, konstigt, galet och spännande! Tänk att tiden gått så fort och att det snart verkligen är dags på allvar! Vi har spenderat månadens första dag genom att göra en dagsutflykt till Uppsala där vi strosat runt. Kul då jag vanligtvis jobbar i Uppsala om dagarna och då är tiden begränsad till att gå runt i stan. Denna gång hade vi inget jobb att gå till utan kunde enbart njuta av den vackra staden. En mycket bra dag och inte bara av alla ovannämnda anledningar, även ett positivt besked gav oss massor av glädjekänslor...
 
 

Mels blogg

Bloggar om mina mammadagar & små och stora tankar !

RSS 2.0